top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMonique Noya

Echte aandacht: "Ik zie jou"


Wat is de waarde van echte aandacht en wat levert het op? 

Aandacht voor een ander is een deel van jezelf even op 'uit' zetten. Het gaat dan niet om jou maar om de ander. Kijk naar die ander en zie de ander echt. Niet even snel en haastig tussendoor. Schuif eens een stoel aan en zeg: 'Vertel, ik heb de tijd....'. en luister oprecht. Je ziet meer, voelt meer. 

Natuurlijk hebben we niet iedere dag de hele dag de tijd maar zeg eens eerlijk, hoor jij soms een stemmetje in jezelf die zegt 'eigenlijk had ik even moeten vragen hoe het nu is.....' of 'ik voelde dat er iets was maar ik nam niet de tijd om het te vragen...'. 

En vaak genoeg hebben we een reden hiervoor. Niet altijd kan je het opbrengen. Vraag niet van jezelf wat je op dat moment niet kunt geven. Wees mild voor jezelf. Maar misschien bewaar je het voor een volgend moment, als een stille belofte en maak je hem later waar. Het is belangrijk dat je aandacht oprecht is en geen vinkje van de dag wordt.

Echte aandacht kent geen tijd. Een minuut oprechte, werkelijke belangstelling kan als een geweldig cadeau ontvangen worden. Even die hand op de schouder van bemoediging, oogcontact. 'Ik zie jou.'

En niet alleen wanneer jij iets te halen hebt. Probeer steeds te geven in aandacht. Dat hoeft niet grenzeloos en eindeloos te zijn. Maar kan onbetaalbaar zijn. 

Ken je de verhalen van mensen die zeggen: 'Op dat ene moment toen ik het zo hard nodig had kreeg ik een lief berichtje, dat gaf me weer moed' of 'ik werd gezien', 'ik kreeg een kans op het juiste moment'. 

Je kunt iets belangrijks betekenen in het leven van de ander. 

Sta er regelmatig bij stil.

Echte aandacht.

Geef het.

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

ความคิดเห็น


bottom of page