top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMonique Noya

Mag ik ook nog even?

Regelmatig begeleid ik teams die elkaar beter willen leren kennen of beter willen samenwerken. In ieder team heerst een bepaalde cultuur en wat ik nogal eens tegenkom is dat er eentje (niet de leidinggevende) woordvoerder en captain is van het team. Die persoon neemt steeds het woord namens iedereen waardoor er voor andere teamleden en andere denkbeelden weinig ruimte en invloed overblijft. Die persoon heeft het niet per se slecht voor met het team, Het is een vorm van 'leiderschap' die inzet op volgen en niet uitnodigt tot deelname of onderzoek op meerdere perspectieven. En die, als je niet volgt, misschien zelfs kan leiden tot buiten de groep vallen.


En wie wil dát risico lopen? Ten diepste is in onze wezen verankerd dat we ingesloten willen worden, erbij willen horen. Dit komt voort uit een oeroud overlevingsmechanisme. Hoe kan je dan toch in een team aan dat ene draadje trekken waardoor er beweging komt in het geheel?


Een simpele tip: stel een vraag en laat iedereen zijn antwoord op een post-it schrijven en zorg ervoor dat het hele team op hetzelfde moment de antwoorden op een flipover plakt.


Vervolgens geef je hen één voor één het woord waarbij steeds de anderen luisteren en doe je dit in een door jou gekozen volgorde. De 'woordvoerder' hoort bij de laatsten in de rij.


Kijk gewoon eens wat er dan gebeurt.16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page